Teatre Municipal el Jardí

El 1916 a Figueres s’inaugurava el Teatre Cinema El Jardí, concretament el 29 d’abril, durant les Fires i Festes de la Santa Creu, amb l'òpera La Gioconda, a càrrec de la Companyia del Teatre del Liceu de Barcelona. L’impulsor de la construcció de l’edifici va ser l’empresari Pau Pagès, que el 1915 sol·licità a l’Ajuntament de Figueres l'autorització per construir un teatre-cinema a la, aleshores, Horta de Gayolà, avui coneguda com a plaça de Josep Pla. 

Al Teatre-Cinema El Jardí s'hi podia veure tant cinema com representacions de teatre, òpera i sarsuela, esdevenint als anys 20 el centre de teatre més important de la ciutat. Entre els anys cinquanta i seixanta les sessions de cinema eren les protagonistes amb escreix, fet que va provocar que es construïssin dues noves sales de projecció a la ciutat: el Juncària, a la mateixa plaça Josep Pla, i Las Vegas, al carrer Sant Pau.

Malauradament als anys 70, amb la presència de la televisió en la gran majoria de llars, va començar una època de decadència, i mica a mica es van anar tancant les sales. Sortosament però als anys 80 l'Ajuntament es va començar a plantejar comprar una de les sales de teatre per fer-hi una programació estable. 

Les candidates eren la sala Edison, l’altra gran sala de la ciutat, i el Teatre el Jardí, que la gent qüestionava com a possible opció perquè creia que l’escenari no era massa gran. El que no sabien la majoria era que darrere de la pantalla de cinema del Jardí s’hi amagaven molt més que els tres metres que havien vist sempre els espectadors que hi assistien. 

Finalment l'Ajuntament es va decantar per la compra del Teatre el Jardí i aquest esdevingué des del 1983 el teatre municipal, que gràcies a la seva titularitat pública va acollir una programació estable. El primer espectacle que s'hi va representar com a edifici municipal va ser El cafè de la Marina el dia 6 de maig de 1983, durant les Fires i Festes de la Santa Creu. Més tard per l’escenari hi van passar Els Comediants, El Tricicle, Dagoll Dagom, Els Joglars, Vol-Ras i tants d’altres.

I no només acollia teatre! Degut a la manca d’una sala de ball, es va encarregar a la brigada municipal d’obres de l'Ajuntament dissenyar un sistema de fusta que cobria tota la platea, convertint-la així en una pista plana sense obstacles. S'hi van poder dur a terme el ball de carnaval i de les Fires i Festes, concursos de disfresses, concerts i moltes altres activitats.

L’any 1986, degut al mal estat de la fusta de la pinta i el pont de tramoia, es va fer una primera reforma substituint la fusta per ferro. La gran intervenció que es va fer a l’edifici però va ser el 1989, quan el Teatre es va tancar per fer-hi una reforma integral, destacant la reducció de l’aforament que va passar de 1500 butaques a 1057. Val a dir però que actualment l’aforament s’ha reduït encara més – 906 localitats - arran del canvi del pati de butaques. Fins el 1991, moment de la reobertura després de la reforma, es va mantenir la programació a l'antic cinema Juncària, just davant del Teatre el Jardí. 

Actualment, l’equipament acull activitat cultural de tot tipus.

 

 

Com arribar-hi?

Activitats

60, 70, 80... HI TORNEM?
Colla Dolça Tardor
dg. 03.12.23 | 17:00 h
Teatre Municipal el Jardí
Altres
ELS PASTORETS DEL MONTURIOL
El Submarí
dv. 15.12.23 | 21:00 h
Teatre Municipal el Jardí
Musical Teatre
ELS AMICS DE LES ARTS
Presentació del seu nou disc 'Allà on volia'
ds. 16.12.23 | 20:00 h
Teatre Municipal el Jardí
Música
EL PRIMER NADAL DELS PASTORS
Els Pastorets de Figueres
Del dt. 26.12.23 al ds. 30.12.23
Teatre Municipal el Jardí
Musical Teatre
JOAN DAUSÀ: CONCERT DE NADAL
dj. 04.01.24 | 20:30 h
Teatre Municipal el Jardí
Música
EL LLAC DELS CIGNES
International Ballet Company (promotor privat)
dg. 07.01.24 | 18:00 h
Teatre Municipal el Jardí
Dansa
Circ de les Estrelles - definitiva Comprar
Setembre - desembre 2023
CIRCO DE LAS ESTRELLAS
(promotor privat)
ds. 20.01.24 | 18:00 h
Teatre Municipal el Jardí
Circ Teatre
LA LUDWIG BAND
Presentació del disc 'Gràcies per venir'
ds. 03.02.24 | 20:00 h
Teatre Municipal el Jardí
Música
MICHAEL’S LEGACY
Jackson Dance Company (promotor privat)
ds. 24.02.24 | 21:00 h
Teatre Municipal el Jardí
Dansa Música
BÚNQUER CONFIDENCIAL
Peyu, Jair Domínguez i Neus Rossell
dg. 25.02.24 | 18:00 h
Teatre Municipal el Jardí
Humor Teatre
Grup Iris Comprar
Setembre - desembre 2023
e-STRINGS: THE ELECTRIC MUSIC FUSION
GIO - Concert en benefici del Grup Iris
dg. 03.03.24 | 18:00 h
Teatre Municipal el Jardí
Música

Altres espais escènics