Projectes educatius

Amb l’objectiu d’apropar les arts escèniques i musicals des d’una vessant més pedagògica i no tant d’exhibició, des de l’Ajuntament de Figueres el departament de cultura i educació, juntament amb el suport d’altres entitats, col·laboren per oferir programes educatius vinculats a les arts escèniques. 

Teatre i audicions escolars

Cada curs es programen propostes de teatre i audicions per a escoles. Actualment s’ofereixen dues propostes per cicle cada curs (cicle infantil, cicle inicial, cicle mitjà i cicle superior) i dues per secundària (ESO i BTX). Des de l’entitat Joventuts Musicals de Figueres també s’impulsen audicions escolars.

Paral·lelament als espectacles s’envia un dossier pedagògic a les escoles perquè puguin treballar el contingut de les propostes a les aules i, en el cas de les propostes de secundària, s’ofereixen col·loquis post-funció amb les companyies.

 

Projectes educatius

UAP

La UAP! és una cantata de caràcter solidari, interpretada pels alumnes dels centres de secundària, en què a través del cant es persegueix un objectiu ben ambiciós i lloable: la cançó com un instrument per fomentar la pau. Té lloc entre els mesos de gener i febrer coincidint amb el dia de la no-violència. Aquest projecte, impulsat per l’Associació UAP Eduquem per la pau, es fa per primera vegada a Figueres el febrer de 2019.

Cantània

Cada any el Teatre Municipal el Jardí acull el projecte Cantània. És una activitat proposada pel Servei Educatiu de l’Auditori de Barcelona que es va començar a fer l’any 1999 i a Figueres des de l’any 2009. 

Es tracta d’una proposta participativa consistent en una cantata musical, en la que s’inscriuen escolars de cicle mitjà i superior de primària de Catalunya. Es desenvolupa en tres blocs: activitat de formació per al professorat d’educació musical a Barcelona, per preparar i aprendre la cantata musicalment i escenogràficament; activitat de formació a Figueres (Servei Educatiu de l’Alt Empordà) on es coordinen els concerts que es fan a la ciutat; i concerts finals del projecte.

Hi participen pràcticament tots els centres de la comarca de l’Alt Empordà, una trentena, i durant un cap de setmana tenen llocs entre cinc i sis concerts, passant per l’escenari del Teatre Municipal el Jardí centenars de nenes i nens.

Aquest projecte apropa les arts musicals durant tot un curs als alumnes, que després posen a escena el resultat aconseguit.

Tots Dansen / Mapadeball

Impulsat per la Xarxa Transversal i el Mercat de les Flors, Tots Dansen - des del 2020 Mapadeball - és un projecte adreçat a centres de secundària que té com a objectiu introduir, promoure i donar a conèixer el llenguatge del moviment i la dansa contemporània en horari lectiu a l’alumnat de secundària a partir de coreografies dissenyades especialment per a l’ocasió i esdevenint alhora una eina educativa del professorat.

Aquesta activitat inclou diverses sessions de formació per al professorat implicat, treball a l’aula amb el suport d’un formador, ballarí o coreògraf local, un assaig general amb el coreògraf professional a mig procés de creació i la funció final. És, a més, un dels eixos principals del Pla d’Impuls de la Dansa, promogut per la Generalitat de Catalunya, per reforçar i incrementar el compromís de la dansa amb l’educació, les escoles i la comunitat.

Aquest projecte a Figueres és coordinat per l’Associació Agitart i any rere any va creixent amb participació perquè s’hi afegeixen instituts d’altres municipis de la comarca. A banda d’aquest projecte, Agitart també ofereix classes de dansa als centres educatius.

Aula de Teatre

L’entitat Aula de Teatre Eduard Bartolí desenvolupa diferents projectes educatius de teatre:

Classes a escoles
D’una banda té un projecte oferint classes en horari escolar i també extraescolar a centres educatius de la comarca, en el qual els fa una introducció a les diferents tècniques de teatre.

Classes a públic general
A banda de les classes a centres educatius, setmanalment a la tarda ofereix classes amb diferents nivells de formació teatral per a infants, joves i adults al Teatre. Aquests grups col·laboren amb activitats organitzades per l’Ajuntament i representen funcions de final de curs en els equipaments municipals.

Classes teatrals a centres amb col·lectius especials
L’Aula de Teatre també ofereix classes de teatre a centres amb usuaris amb necessitats especials. Ensenyen als diferents grups les diferents tècniques teatrals, creen una peça i la presenten al públic en una funció de final curs.

Projecte Planters (ConArte Internacional)

ConArte Internacional duu a terme cada curs un programa dirigit a un nivell escolar específic i aules concretes. Es tracta d'un programa bianual, amb base en activitats ja existents i/o noves propostes, que ha formalitzat la incorporació dels llenguatges artístics de la música i la dansa en la vida quotidiana de l’alumnat. La formalització d'aquest programa ha implicat la presència regular setmanal d'un/a professor/a especialista de música o educació física del centre i un o dos mestres.

El projecte “Planters” de ConArte Internacional s’estableix com un programa bianual d’educació per als cursos escolars d’escoles i instituts de Salt, Torroella-L’Estartit i Figueres. Les localitats on es desenvolupa el projecte concentren una alta població migrant, fet que fa que l’espai de socialització i d’integració és, sens dubte, l’escola pública. Un dels vehicles més potents per al diàleg intercultural són les arts.

Per altra part, els “Planters” permeten ampliar la dimensió de les hores d’educació artística lectives incloent l’assistència a espectacles i la participació en presentacions de resultats dels processos creatius. Aquest projecte més enllà de ser educatiu és un projecte clarament comunitari.

Polzet - Teatre escolar - Novembre 2021 | © Figueres a Escena
UAP Brundibar - Febrer 2018 | © Tramuntana TV
Aula de Teatre - Classes | © Aula de Teatre
Cantània - Maig 2019 | © Ajuntament de Figueres
Planters - Escola Anicet de Pagès | © ConArte