Teatre El Jardí

El 1916 és va inaugurar l'edifici que actualment acull el Teatre Municipal El Jardí, dins d'un espai de la ciutat anomenat Horta d'En Gayolà, avui l'actual plaça Josep Pla.

Les primeres noticies que és tenen d'aquest local com a centre teatral són de 1916, any en què hi van actuar diferents companyies líriques alternant amb sessions de cinema, fins que als anys vint, El Jardí esdevé el centre de teatre més important de la ciutat, amb companyies que hi actuen llargues temporades.

A partir d'aquí en el Teatre El Jardí s'hi celebren moltes més sessions de cinema que de teatre, fins arribar als anys seixanta on l'activitat teatral pràcticament desapareix.

L'any 1983 i després de molts anys d'ús principalment com a cinema, l'edifici es comprat per l'Ajuntament de Figueres, però no és fins l'any 1987 en què es planteja la seva remodelació.

Fins el moment però, de l' inici de la seva reforma, el teatre ja va acollir una molt bona activitat teatral. El primer espectacle que s'hi va representar fou El cafè de la marina el dia 6 de maig de 1983, duran les Fires i Festes de la Santa Creu. Més tard vingueren Els Comediants, El Tricicle, Dagoll-Dagóm, Els Joglars, Vol-Ras,Taller de Teatre i molts d'altres que van omplir el teatre tot esperant la seva reforma.

En aquell moment el Teatre patia moltes mancances d' instal·lacions, maquinària escènica, i espais deteriorats com camerinos i altres dependencies. El Teatre tenia llavors una capacitat per a 1.500 espectadors i des de el primer moment ja es va decidir reduir-ho a 1000 localitats.

Finalment El Teatre Municipal El Jardí, va aixecar el nou taló l'abril de 1991 i fins avui s'hi han representat i s'hi seguiran representant desenes de peces teatrals i també s'ha gaudit i es seguirà gaudint de tota mena de concerts musicals i d'altres activitats del mon de les arts escèniques.

Sala La Cate

El 1931 van començar les obres de construcció de l'edifici del Patronat de la Catequística i l'octubre de 1932 es va inaugurar la sala d'espectacles.

El teatre de La Cate, com popularment se l'ha conegut, ha acollit durant molts d'anys i amb els seus alts i baixos, a grups i entitats teatrals i podríem dir que ha estat el bressol del teatre de casa nostra. La Cate ha estat l'escenari d'on ha sortit la majoria de gent de casa nostra que d'una manera o altra, està vinculada al mon del teatre figuerenc.

La Cate ha acollit grups de teatre com el Grup Verdaguer, l'Elenc Dramàtic del Patronat, l'Agrupació Marquina, l'Agrupació Arlequí , el Grup Teatral Tespis o Taller de Teatre i durant molts d'anys va ser la seu de les representacions dels Pastorets.

Actualment i amb la reforma feta el 2011, La Sala La Cate es converteix amb el complement perfecte del Teatre El Jardí, ja que el seu aforament de 300 localitats, el fa un espai més que profitós per espectacles de petit i mitjà format.

Un conveni entre l'Ajuntament de Figueres i El Patronat de la Catequística fa possible que la direcció i gestió d'aquest espai escènic sigui municipal al igual que el Teatre Municipal El Jardí.

Auditori Caputxins

L'Auditori de Caputxins, amb una capacitat de 200 persones, és un espai nou que va començar la seva activitat la primavera del 2015, després de rehabilitar el que havia estat l'antic convent dels Caputxins.

L'antic convent dels Caputxins és un edifici catalogat pel Pla Especial de Protecció d'edificis de Figueres . El convent es va restaurar per tal de destinar-lo a usos culturals, especialment auditori per a concerts i activitats culturals de mig format.

L’antic edifici del segle XVIII, es va acabar de construir l’any 1790 pels frares caputxins que havien abandonat l’antic Convent de Sant Roc que va ser enderrocat en temps de Carles III per construir el castell de Sant Ferran i va formar part de la corona de convents extramurs de la vila del set-cents.

L’edifici pertany a l’Ajuntament de Figueres des de l’any 1841 arrel de l’aprovació de la legislació desamortitzadora de 1833.


 

 

 

 

Aquest espai web utiliza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top